Reanimeren en AED

AED in het paviljoen
Zoals wellicht bekend hangt er in het paviljoen van de tennisvereniging de Hambaken al geruime  tijd de AED, oftewel de automatische externe defibrillator. Deze hangt boven de bar in het midden van het paviljoen. 
De AED is een belangrijk apparaat om te ondersteunen bij het reanimeren. Het apparaat geeft wanneer het is aangebracht een signaal wat er moet gebeuren tijdens het reanimeren. Het geeft een stroomstoot indien het hart niet meer effectief kan pompen en er geen circulatie meer is. Door de stroomstoot wordt het hart tot rust gebracht en kan zijn eigen ritme daarna weer oppakken. De AED geeft precies aan wat er vervolgens moet gebeuren. Het kan zijn dat er wordt aangegeven dat je moet blijven reanimeren. Indien dit apparaat binnen 2 minuten wordt  aangebracht zal dit de overlevingskans met 80 % verhogen. De kans op overleven daalt daarna per minuut met ongeveer 10 %.
  
Reanimatiecursus en het gebruik van de AED 
De AED is niet meer weg te denken in onze samenleving. Zowel in openbare ruimten als in sportcomplexen zie je de AED steeds meer. Het was dan ook een goede beslissing van het bestuur om de AED aan te schaffen. Het is echter wel noodzakelijk dat wanneer reanimatie nodig is de mensen die dat doen het apparaat ook kunnen gebruiken. 
Op dit moment kan ongeveer 8-9 % van alle leden van de vereniging reanimeren in combinatie met de AED! Dit betekent dat er, verdeeld over de week en over de dag, wel iemand aanwezig is die hulp kan bieden. Maar het kan nog beter!! 
Het is namelijk de bedoeling dat er jaarlijks cursussen worden gegeven voor mensen die het reanimeren willen leren. Dit geheel voor rekening van de vereniging. Het is ook de bedoeling dat je de vaardigheden bijhoudt en elk jaar worden er ook herhalingscursussen gegeven. Dit gebeurt bij de EHBO-vereniging Den Bosch. 
 
Reanimeren met de AED
Hieronder de basisprincipes van het reanimeren met AED (zie ook de instructie in het paviljoen)
  1. Controle bewustzijn: Schud voorzichtig aan het slachtoffer en vraagt wat is er gebeurd. Indien er geen reactie komt zoek contact met iemand in de buurt.
  2. Controleer de ademhaling, luister en kijk naar bewegingen van de borstkas, indien er geen ademhaling is
  3. Bel direct, laat direct bellen naar 112, en geef door dat er gereanimeerd wordt. Geef locatie aan: Het Wielsem 2a, Tennisvereniging De Hambaken.
  4. Start gelijk de reanimatie door middel  van 30 borstcompressies, met een frequentie van 100 per minuut en geef aan dat de AED met spoed gehaald moet worden. Indien je alleen bent moet je eerst bellen, want het kan zijn dat je lang moet reanimeren en mogelijk zelf in gevaar komt door ademnood bijvoorbeeld. 
  5. Sluit de AED zo snel mogelijk aan en volg de instructies. Het apparaat geeft exact aan wat je moet doen.
  6. Beadem na 30 compressies 2 maal en kijk of de borstkas omhoog komt. Ga daarna verder met de compressies, in de verhouding van 30 compressies en 2 beademingen. Indien slachtoffer zelf weer ademt stoppen met reanimeren, anders doorgaan., totdat de hulp komt.
Cursus volgen?
Het is mogelijk om je op te geven voor een cursus reanimeren met AED. Er kunnen maximaal 12 mensen deelnemen aan de cursus. Bij voldoende belangstelling kunnen er cursussen worden georganiseerd.
Je kunt je opgeven bij Nes Hollman, Dat kan per e-mail ([email protected]) of telefonisch (073-6126026).  Geef je naam, telefoonnummer en ook emailadres op.
Indien je vragen hebt kun je altijd bij Nes  terecht, ofwel via de mail of telefonisch, of gewoon in het paviljoen.
 
Nes Hollman, commissie Veiligheid, Welzijn en Sport.

Vragen?

logo

E-mail

[email protected]

Telefoon

+31 73 648 0760

Tennispark TV De Hambaken

Het Wielsem 2a
5231 BW 's-Hertogenbosch

KVK-nummer

40215593